Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en psykoterapeutisk metod som hjälper människor att förstå hur tankar, känslor och beteenden hänger ihop och påverkar måendet. Tillsammans utforskar vi hur detta samband ser ut för just dig och försöker identifiera faktorer som bidrar till att ditt problem fortsätter. När medvetenheten och förståelsen för det egna fungerandet ökar möjliggör det att testa nya beteenden i syfte att bryta dina invanda mönster. Samarbetet mellan dig och mig som terapeut är viktigt och tillsammans utformar vi nya strategier som leder till förändring. Mellan sessionerna jobbar du på egen hand med hemuppgifter kopplade till sessionens tema för att på så sätt påbörja förändringen i din vardag.
KBT är en evidensbaserad metod som har gott stöd i forskning för många psykiska hälsotillstånd, t.ex. ångest, depression, stress, smärta och insomni. KBT är ett paraplybegrepp för olika terapiformer och har sin grund i den kognitiva- och beteendeterapeutiska terapin. Efterhand har även terapiformen Acceptance and commitment therapy (ACT) inkluderats i KBT. ACT är inspirerad av österländsk filosofi och här hittar vi begrepp och metoder som mindfulness, värderad riktning och metaforer. Det är en metod som är hjälpsam när vi står inför förändringar i livet som påverkar hos negativt, t.ex. förluster, smärtproblematik, sjukdom.
En terapi kan vara olika lång beroende på problematik och behov. Vi inleder med 1-3 sessioner för att kartlägga problematik och identifiera behandlingsmål och tillvägagångssätt.
Jag erbjuder både individuella terapier och parterapi.
Jag erbjuder föreläsningar, kurser eller workshop på specifika teman (t.ex. stress, ångest) riktade till olika grupper samt åtar mig handledningsuppdrag.
När kan det vara aktuellt att söka samtalsterapi?
Oro & ångest: Tenderar du att fastna i negativa tankar i form av grubbel eller ältande? Känner du dig ofta spänd i kroppen? Eller har du återkommande katastroftankar som påverkar ditt vardagliga liv? Oro tenderar att ta fokus från nuet och gör dig mindre närvarande.
Panikångest: Får du plötsliga ångestpåslag med hjärtklappning, tryck över bröstet och/eller yrsel? Är du rädd för att tappa kontrollen eller få fler ångestattacker? Då kan det handla om panikångest.
Stress & utmattning: Långa perioder av hög belastning och en bristande känsla av kontroll, både i ditt privatliv och yrkesliv, kan leda fram till flera stressymptom som tex koncentrationssvårigheter, sömnsvårigheter, irritation och orkeslöshet.
Depression & nedstämdhet: Lusten och glädjen till att göra sådant som tidigare känts meningsfullt och positivt har avtagit eller försvunnit. Det är svårt att se fram emot saker och initiativförmågan är låg. Du drar dig undan, är trött, kan ha tappat aptiten och kan känna minskad livsglädje.
Livskris: När livet förändras, oavsett om det sker naturligt eller oönskat reagerar individen och kan hamna i obalans. En livskris kan vara separation, dödsfall eller sjukdom men även ny fas i livet som att bli förälder, barn flyttar hemifrån eller pensionering.
Sömnproblem: Har du svårt att komma till ro och somna eller vaknar du många gånger varje natt? Det är varken ovanligt eller farligt att ibland sova sämre och för lite, men om det håller i sig en längre tid påverkas vår livsföring och förändringar behöver göras.
Relationer: Relationsvårigheter kan se olika ut, men kan t.ex. handla om svårigheter att kommunicera, sätta egna gränser, behålla relationer eller våga göra förändringar i sin relation.
Våld i nära relation: Lever du i en relation där du gör sådant du inte vill eller får avstå sådant som du önskar göra på grund av rädsla? Eller upplever du att du själv har ett beteende som skadar eller sårar närstående. Våld i nära relation handlar både om våld som är fysiskt (slag, knuffar), psykiskt (kränkningar, förminskande), sexuellt (våldtäkt, handlingar utan samtycke), ekonomiskt (begränsningar), materiellt (privat egendom förstörs) och latent (hot om våld). Oavsett om du är utsatt för våld eller utövar våld så finns hjälp och stöd att få i syfte att nå förändring.
Trauma och svåra upplevelser: Det kan handla om sorg som du går igenom och som du önskar stöd i att hantera och/eller bearbeta. Oväntade och skrämmande händelser tidigare i livet kan leda till känslomässiga låsningar, trauman, där den drabbade kan uppleva rädslan om och om igen och begränsas i sin vardag.
Jag heter Hanna Gunnergård och är legitimerad psykoterapeut med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT).
Min grundutbildning är socionom och jag har flerårig erfarenhet från socialtjänsten där jag arbetade med familjesamtal, barnsamtal och samverkan. Ett fokusområde var arbete med våld i nära relation där behandling riktades både till den utsatte, utövaren och barn som bevittnat våld.
De senaste åren har jag arbetat som leg. hälso- och sjukvårdskurator inom Primärvården där jag mött vuxna med olika grad av psykisk ohälsa. Idag är jag anställd som kurator/psykoterapeut inom specialistrehab i Region Blekinge.
Som legitimerad psykoterapeut har jag tystnadsplikt vilket innebär att jag inte får föra vidare det som klienten berättar i ett samtal (Offentlighets- och sekretesslagen) samt att jag är skyldig att skriva journal. Jag har min mottagning i Karlskrona.
Jag är medlem i föreningen sfKBT.